Reizen naar een ander land kan op zichzelf al een heel avontuur zijn. Maar wat als je in een ander land stage of vrijwilligerswerk wilt gaan doen? Hoe kan je jezelf het beste voorbereiden en waar moet je beginnen met je onderzoek? Maak je geen zorgen, op deze pagine staat veel informtatie:

GESCHIEDENIS

De geschiedenis van Gambia begint 500 v.Chr. met archeologische vondsten van de Wassu stenencirkels. Deze bestaan uit ongeveer 20 rechtopstaande stenen van dezelfde grootte en zijn waarschijnlijk gerelateerd aan de grafcultus.

In 1200 vestigden de eerste Fula-families zich in Gambia, en tussen 1400 en 1600 was Gambia onderdeel van het Koninkrijk Mali. Na de val van dit koninkrijk probeerden de Portugezen, Fransen en Engelsen het gebied als kolonie te veroveren, waarbij de Engelsen uiteindelijk succesvol waren.

Dit is ook de reden dat de algemene voertaal in Gambia Engels is. In 1807 stopte de slavenhandel en in 1906 werd de slavernij afgeschaft. Op 18 februari 1965 werd Gambia onafhankelijk met koningin Elizabeth II als staatshoofd en vijf jaar later, op 24 april 1970, werd Gambia een republiek met Sir Dawda Jawara als president.

In 1994 werd Jawara afgezet door Sheikh Professor Alhaji Dr Yahya A J J Jammeh, die tot en met 2016 met harde hand regeerde. Sindsdien wordt Gambia geleid door Adama Barrow, die de verkiezingen eind 2016 had gewonnen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

ACCOMMODATIE

De accommodaties kunnen variëren en zijn ook afhankelijk van de organisatie waarmee je naar Gambia afreist. Houd er rekening mee dat de hygiëne standaarden anders kunnen zijn dan in Nederland. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een koude douche hebt of je kamer moet delen met een kamergenoot.

BEREIKBAARHEID

Niet in alle accommodaties is er wifi beschikbaar. Om deze reden wordt het aangeraden om een Gambiaanse simkaart te kopen waardoor je altijd in verbinding staat met een mobiel netwerk en gebruik kan maken van 4g of 3g. Echter, wanneer je in het binnenland bent bestaat er een kans dat het bereik niet altijd even goed.

VISUM/REGISTRATIE

Nederlanders en Belgen mogen voor 28 dagen zonder visum naar Gambia Reizen. Na deze 28 dagen moet er een verlening worden aangevraagd. Dit kan makkelijk geregeld worden bij de immigratie, die vaak te vinden is bij het politiebureau.

Het verlengen van je verblijf kost 2000 dalasi wat omgerekend ongeveer 30 euro is. Echter, na 3 maanden moet er een verblijfvergunning worden aangevraagd wat vaak gepaard gaat met een werkvergunning. Meestal kan dit worden geregeld door je ‘werkgever’ en kan in bepaalde omstandigheden gratis zijn en anders kost het rond de 100 euro. Voor meer informatie kijk op: https://visa.vfsglobal.com/sen/en/nld

Daarnaast wordt het geadviseerd om goed na te gaan of je je moet registeren bij de overheid wanneer je vrijwilligerswerk of stage gaat doen. Voor mensen die werken in een ziekenhuis zijn er per beroep verschillende manieren hoe jij je zou moeten registeren zoals voor bij verpleegkundige de nursing council. Echter, als je een student bent hoeft dit niet altijd wanneer je betrokken bent bij een universiteit omdat je geen eindverantwoording hebt.

Voor meer informatie wordt het geadviseerd om het te vragen aan de organisatie waar je mee reist wat je moet doen voordat je gaat werken bij de organisatie. Meer informatie over de nursing council kijk op: https://nursingcouncil.gm/home/registration

VACCINATIES/MEDICATIE

Voor Gambia wordt het volgende geadviseerd. Afhankelijk hoe lang je verblijf in Gambia zal zijn. De GGD  of (NL)/tropisch instituut (Be) kan je hierover goed adviseren.

  • Gele Koorts
  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
  • Malaria pillen

Advies voor een langer verblijf:

  • Hepatitis B
  • BMR (Bof, Mazelen en Rodehond)
  • Tuberculose (TBC)
  • Meningitis of Meningokokkenziekte
  • Rabiës
  • Schistosomiasis
  • Muggen

Medicatie

  • Persoonlijke medicatie
  • Malaria pillen

Meer informatie of een afspraak maken om jouw vaccinaties te regelen?
Nederlands: https://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/gambia
Belgen: https://www.wanda.be/nl/landen/gambia

TRANSPORT

Het transport in Gambia is net wat anders dan dat je in Nederland bent gewend. Maar wees gerust, hier kan je alle informatie vinden die je nodig hebt.

Als je aankomt en/of vertrekt in Gambia moet je vliegveldbelasting betalen. Bij beide vluchten bedraagt dit bedrag 20 euro of 1200 dalasi. Per jaar kan dit nog wel eens anders zijn, het ene jaar moet je wel deze belasting betalen en het andere jaar hoef je dit niet te betalen. Je kan dit altijd navragen bij de maatschappij waar je je ticket boekt of je deze belasting hoort te betalen.

Wil je meer weten over de munteenheid van Gambia en het verschil met de euro? Lees dan meer over de koers. (Hier komt een koppeling naar economie/geld)

Eenmaal in Gambia zal je je willen verplaatsen. Dit is goed te doen via taxi’s! In Gambia zijn er verschillende soorten taxi’s en wij hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.

  • De groene taxi’s zijn toeristentaxi’s. Deze taxi zijn duurder maar wel luxer dan de ‘normale’ gele taxi’s. Met deze taxi onderhandel je zelf over het bedrag wat er betaald gaat worden.
  • Gele taxi’s rijden tussen bepaalde trajecten of je kunt ze inhuren voor een stedentrip. De vast trajecten zijn vaste prijzen. Voor een stedentrip bespreek je van te voren een bedrag af, zodat je achteraf niet te veel betaald.
  • “De Gelly-gelly” rijden bepaalde trajecten. Dit zijn kleine bestelbusjes waar (te)veel mensen in kunnen. Goed om te weten is dat je vaak dicht tegen elkaar aan zit. Wanneer jij denkt dat het busje vol zit, kan het voor de Gambianen betekenen dat er nog een paar mensen extra in kunnen.
  • Als laatste hebben we de touringbus. Deze bussen rijden lange trajecten. Zorg dat je op tijd bij de opstapplaatsen bent, want vol=vol.

Wil je een taxi reserveren van tevoren? Dit kan geregeld worden door te vragen bij de receptie van het hotel of zoek een taxibedrijf online. Er zijn ook verschillende opstapplaatsen voor taxi’s. Hier zijn meestal genoeg taxi’s die je naar je bestemming kunnen brengen.

De prijzen voor de taxi’s die vaste trajecten rijden staan vast (link naar prijzen). Echter hebben sommige taxi-eigenaren de neiging om toeristen meer te laten betalen. Je kan vragen wat de persoon naast je heeft betaald voor de rit en zeg dan tegen degene die het geld verzamelt, dat je dezelfde prijs wil betalen als je de persoon naast je. Of vraag vooraf de prijs van het traject.

Voor meer informatie kan je kijken op: https://letsgogambia.nl/openbaar-vervoer/

ECONOMIE/GELD

De wisselkoers in Gambia verandert erg vaak en snel. Daarom is het aan te raden om de wisselkoers goed te controleren voor je vertrek naar Gambia.

Daarnaast raden wij je aan om voldoende contant geld mee te nemen om te wisselen in Gambia. Bankautomaten zijn niet even betrouwbaar of zijn niet aanwezig. Daarnaast is geld opnemen onvoordelig, het opnemen van geld is niet alleen hoog, maar je kan maximaal 4.000 dalasi per keer opnemen.

Wees ervan bewust dat de Gambianen vaak niet veel geld hebben. Veel mensen leven in armoede en dit zorgt er ook voor dat het dagelijkse leven in Gambia minder duur is dan in Nederland. Voor een gemiddelde overnachting kost 11 tot 50 euro. Het ligt eraan hoe luxe de overnachting is. Een taxirit is ongeveer 3 euro als je met een lokale taxi gaat en ligt ook aan de afstand en je bestemming. Maaltijden kunnen verschillen van 3 tot 23 euro wat ook ligt aan hoe uitgebreid je het zelf maakt. Het ligt dus aan jou hoeveel geld je wilt uitgeven tijdens je verblijf in Gambia.

Daarnaast is het zo dat hoe langer je in Gambia blijft hoe meer geld je mee moet nemen. Het is aan te raden je geld niet op één plek te bewaren. Daarnaast is het handig een slot mee te nemen, waardoor je je koffer of tas op slot kan doen.

Voor meer informatie kan je kijken op: https://www.anwb.nl/vakantie/gambia/reisvoorbereiding/geld

VEILIGHEID

Gambia is over het algemeen één van de veiligste landen in Afrika, aangezien de criminaliteit niet hoog ligt. Helaas is het niet zo dat je niet hoeft te letten op je waardevolle spullen. Daarom hebben we alle belangrijke informatie rondom veiligheid voor je op een rij gezet.

De kleurcode voor Gambia is geel. Dit betekent dat het veilig genoeg is om naar Gambia te reizen, maar dat er wel risico’s zijn.

De volgende adviezen worden gegeven op de website van de overheid:

  • Ga bij voorkeur niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
  • Wees overdag op je hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat.
  • Kijk uit voor zakkenrollers op drukke plekken zoals markten, evenementen en ook bij veerboten en taxistandplaatsen.
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten uit voorzorg op je lichaam. Bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder je kleding.
  • Neem geen waardevolle spullen of veel geld mee naar het strand en toon je geld en spullen niet zomaar in het openbaar.
  • Draag geen opvallende horloges, sieraden of juwelen.
  • Bewaar je paspoort, vliegticket en geld dat je niet direct nodig hebt op een veilige plek.
  • Wanneer je met de auto reist, houdt de deuren van de auto altijd op slot en sluit de ramen, ook tijdens het rijden.
  • Wees vooral voorzichtig bij het bezoeken van afgelegen gebieden.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als je hier slachtoffer van wordt, geef je bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
  • Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/gambia

Voor extra veiligheidsmaatregelen kan je denken aan de volgende punten:

  • Zakkenrollen gebeurt helaas nog vaak dus stop je telefoon en andere waardevolle spullen goed weg.
  • Langs de weg vind je regelmatig een politie checkpoint. Blijf bij deze checkpoint beleefd en rustig. Soms proberen politiemensen wat extra te verdienen door te claimen dat er iets niet in orde is.
  • Zorg ook dat in het toeristengebied en de grotere steden je autodeuren gesloten zijn en dat je geen dure spullen in het zicht legt.
  • Een goede tip is om je dure sieraden thuis te laten en je Afrikaanse kralen uit de kast te halen. De kralen zien eruit zoals de foto hier rechts:
  • Neem niet je nieuwe telefoon mee. Mocht je nog een oude telefoon hebben, neem deze mee zodat je goede telefoon niet kan worden gestolen.
  • Vooral in het toeristengebied zijn veel ‘bumsters’ opzoek naar liefde. Bumsters in Gambia zijn meestal jongeren die toeristen ‘gezelschap’ houden om in ruil daarvoor de kans te krijgen om naar Europa te gaan of om een sponsor te krijgen voor hun familie. Dit kan soms vervelend zijn. Voor meer informatie kijk vooral de volgende video’s: https://www.youtube.com/watch?v=g6zPIr5Hs4s en https://www.youtube.com/watch?v=YEFt86wF-8A
    • Daarnaast is seksueel misbruik van kinderen helaas wereldwijd nog een groot probleem, ook binnen toerisme. Wereldwijd krijgen daders door het toerisme toegang tot kwetsbare kinderen en hier maken ze misbruik van, zo ook in Gambia. Als vrijwilliger of student kan jij helpen met het beschermen van (lokale) kinderen, voornamelijk door het herkennen van de signalen van misbruik. Voor meer informatie kun je terecht op: https://www.dontlookaway.nl/
    • Let goed op SOA’s en bescherm jezelf er goed tegen. Helaas hebben veel Gambianen een SOA. Zelf wanneer ze zeggen dat ze zijn getest. Niet alle Gambianen geloven in SOA’s. Zorg er dan ook voor dat jij niet met dit cadeautje naar huis gaat.

WAT NEEM JE MEE?

Wanneer je naar een ander land gaat, is de vraag altijd wat je moet meenemen. Hier kan je een lijst vinden zodat je de belangrijkste dingen niet kan vergeten.

Essentiële benodigdheden:

  • Zomerkleding (let op: De avonden en nachten kunnen nog wel fris zijn)
  • Slippers en wandelschoenen (let op: Veel van de paden in Gambia zijn zandpaden)
  • Ondergoed
  • Toilettas (tandpasta, tandenborstel, zeep, shampoo, etc.)
  • Zonnecrème
  • Aftersun
  • Muggenspray/ deet
  • Alcoholdoekjes/ babydoekjes/ alcohol gel
  • Vaccinatieboekje
  • Paspoort
  • Visum mits van toepassing
  • Verzekeringskaart
  • Medicijnen/ malaria pil/ de pil/ paracetamol/medicatie tegen diarree
  • Contant geld (advies €100 tot €250 per week wordt aangeraden)
  • Rugzak of tas waar altijd water en zonnebrandcrème in kan.

Overige benodigdheden:

  • Oordopjes (voor bij het slapen tegen geluiden van de moskee en tropische geluiden)
  • Boek/ spelletjes/ MP3
  • Liga/ Sultana/ chips/ koekjes/ limonadesiroop of wat je maar wilt.
  • Zaklamp (soms valt de elektriciteit uit)
  • Pyjama
  • Trui/lange broek
  • Badhanddoeken
  • Bikini/ zwembroek
  • Zonnebril
  • Pet

Checklist voor vrijwilligers en studenten die naar Gambia gaan.

Algemene info:

  • Zorg dat je op de hoogte bent van:
    • Geografische gegevens
    • Demografische gegevens
    • De economie
    • Vaccinaties
    • Waarde van het geld/cash geld t.o.v. bankkaart/pinpas

Manieren:

  • In Gambia zijn er soms andere waarden, normen, ‘manieren’ dan in Nederland/België.
    • Groet zoveel mogelijk de mensen die je tegenkomt: groet: Slamalekum antwoord: walekumsalam. Groet met een glimlach.
    • Sta open voor de bevolking zoals ze zijn. Zonder oordelen of veroordelen.
    • Laat de man zeker uitspreken
    • Vaak eten mannen en vrouwen afzonderlijk van elkaar. Word je uitgenodigd om mee te eten, dan ben je zeer welkom. Eet dan zeker een paar lepels mee.
    • Iets lenen van iemand, betekent vaak dat je het nooit meer terug ziet.
    • Een vrouw draagt bij voorkeur kleding tot over de knie m.u.v. het toeristengebied. (lange rok of lange broek) Het is niet noodzakelijk om ook de armen en het hoofd te bedekken, m.u.v. de moskee. Veel vrouwen zeker in het binnenland hebben zelfs ontbloot bovenlijf.

Veiligheid:

  • Gambia behoort tot een van de veiligste landen in Afrika. Dit betekent niet dat je met waardevolle spullen te koop moet lopen.
    • Zakrollen gebeurt vaak
    • Wees beleefd bij politie checkpoints. Soms proberen deze politiemensen wat extra te verdienen door te claimen dat er iets niet in orde is.
    • Zorg ook dat in het toeristengebied en de grotere steden je autodeuren gesloten zijn en dat je geen dure spullen in het zicht legt.
      • Tip: neem een oude gsm mee naar Gambia i.p.v. een nieuwe. Daar kun je dan meteen een Gambiaanse telefoonkaart in doen waardoor je bereikbaar bent.
      • Laat je dure sieraden thuis. Draag de Afrikaanse kralen.
    • Bumsters: vooral in het toeristengebied zijn veel ‘bumsters’ opzoek naar liefde om in ruil daarvoor de kans te krijgen om naar Europa te gaan of om een sponsor te krijgen voor hun familie. Dit kan soms vervelend zijn.
      • Tip: Youtube video African Diasporas Must be aware of the diverse types of Bumsters in The Gambia before visiting.
      • Rent an African Boy Toy
    • SOA’s: bescherm jezelf tegen SOA’s Helaas hebben veel Gambianen een SOA. Zorg er dan ook voor dat jij niet met dit cadeautje naar huis gaat.

Levensstijl:

  • De levensstijl is zeer verschillend van wat wij gewend zijn in Nederland of België.
    • Meestal blijven de broers bij elkaar wonen met hun gezinnen binnen een muur. Dit wordt ook wel een compound genoemd.
    • Families eten lunch en avondeten vaak samen uit een bowl (in 2 groepen)
    • Het belangrijkste eten in Gambia is rijst. Soms wel 3x per dag.
    • Transport: Groene taxi’s zijn toeristentaxi’s. Iets duurder, maar ook luxer.

Gele taxi’s rijden tussen bepaalde trajecten of je kunt ze huren voor een towntrip. Spreek bij een towntrip het bedrag af voor je begint te rijden.

Gelly-gelly: rijden bepaalde trajecten. Zijn kleine bestelbusjes waar (te)veel mensen in kunnen.

Touringbus: Rijden lange trajecten. Zorg dat je op tijd bij de opstapplaatsen bent. Vol=vol.

  • Sport: Dit is voor alle Gambianen erg belangrijk. Vooral op zondag zie je veel mensen sporten op het strand. Fitness, hardlopen en voetbal zijn de favoriete sporten Gambia. Veel mannen en vrouwen dromen van een voetbalcarrière.
  • Omgang met armoede: Sommige mensen zijn erg arm. Heb wel respect voor hun manier van leven. Soms maken zij keuzes die voor ons niet logisch zijn, maar respecteer dit wel. Vaak kun je hen helpen met wat jij kunt missen. Dit kan bijvoorbeeld kleding of voedsel zijn.

Verwachtingen naar je stageplaats/vrijwilligerswerk:

  • Zorg dat de wederzijdse verwachtingen van de foundation waar je je voor in gaat zetten en jezelf duidelijk zijn en overeenstemmen. Dit om teleurstelling te voorkomen. Spreek deze verwachtingen duidelijk uit of schrijf ze op.
  • Houd je aan de regels van het land. (ben je bijv. geen verpleegkundige of dokter, doe je dan ook in The Gambia niet voor als 1 van hen)
    • Registreer je bij het regionale kantoor van de richting waar je vrijwilligerswerk doet of als student actief gaat zijn. (of laat de foundation dit regelen)
  • Ben je bewust dat je te gast bent in een ander land: Oordeel niet en leer van elkaar. Andere omstandigheden maken dat soms een andere manier dan wij gewend zijn beter is. Als je bevooroordeeld bent, sta je soms niet open voor deze andere betere manier.
  • Respect dient een waarde te zijn die je hoog in het vaandel draagt.

Lees tip: ‘De tweede wereld op je CV

(versie 27-08-2022)

[vcex_breadcrumbs align=”center” background_color=”#419a1c” color=”#ffffff”]