Banner Foto Cultuur - 2

De cultuur in Gambia is heel anders dan in Nederland en België. Rond de 90% van de bevolking is moslim. Naast godsdienst zijn er ook verschillende etnische groepen. In totaal wonen ruim 1.8 miljoen mensen in Gambia.

GELOOF

Wanneer je door Gambia reist, is het mogelijk dat je de moskee meerdere malen per dag hoort. Dat komt omdat 90% van de Gambianen moslim zijn. Ongeveer 10% is rooms-katholiek of behoort tot de anglicaanse kerk. Door het geloof mogen mannen ook met een maximum van 4 vrouwen trouwen.

Daarnaast zou het je kunnen opvallen dat ondanks het moslimgeloof er weinig vrouwen zijn die een hoofddoek dragen buiten de moskee. Gambianen zijn flexibeler in deze regels, al zou je nog steeds weinig vrouwen zien die geen broek of rok aan hebben die tot minstens hun knieën valt. Meer informatie over het dragen van kleding? > Gambia Dress Code

LEEFOMSTANDIGHEDEN/LEEFSTIJL

Gambianen zijn erg gericht op het gezinsleven. Ze wonen met velen in een zogeheten compound, soms wel tot drie generaties. In de compound zorgen de mannen vaak voor het geld en de vrouwen voor de kinderen en zijn verantwoordelijk voor het huishouden. Denk hierbij aan het koken, schoonmaken en de was doen. De meeste Gambianen hebben geen fornuis of wasmachine tot hun beschikking waardoor deze taken veel tijd kosten. Daarnaast werken ze op het platteland, verkopen bijv. ijsjes, drank, pinda’s, fruit of groenten in de raba-raba. Traditioneel gezien blijven broers bij elkaar wonen met hun gezinnen binnen de muren van de compound.

Verder is sport een belangrijk aspect in het leven van Gambianen. Vooral op zondag zie je veel mensen sporten op het strand, zijn ze bezig met fitness, hardlopen en voetbal. Dit zijn de meest favoriete sporten in Gambia. Veel mannen en vrouwen dromen van een voetbalcarrière. Wees niet te verlegen om een potje mee te voetballen, mocht je toestemming krijgen.

 

ETNISCHE GROEPEN

Naast godsdienst zijn er ook verschillende etnische groepen. 42% van de bevolking is Mandinka, ongeveer 18% Fula en 16% Wollof. Er zijn ook kleinere etnische groepen, zoals Jola, de Serahuli, de Serer, de Manjago en de Aku.

Ondanks dat de voertaal in Gambia Engels is, spreken de bepaalde etnische groepen ook hun eigen taal. Ook hebben de meeste etnische groepen hun eigen gewoontes.

Mandinka

Mandinkas is de grootste etnische groep van Gambia. Ze worden soms ook wel Mandingo genoemd. De Mandinkas hebben hun eigen taal en spreken dit vaak binnen de familie. Omdat het de grootste bevolkingsgroep is, kan het leuk zijn een paar van de beleefdheden en gewoontes van de Mandinka te weten voor je vertrekt naar Gambia. Wil je meer weten over de verschillende gewoontes en gebruiken? Kijk dan ook eens hier > Culture of Gambia of Gambia Tribes & Ethnic Groups

Fula

Fula is met ongeveer 18% van de bevolking de twee na grootste etnische groep in Gambia. Een andere naam voor Fula is ook wel Fulani. Fula’s hebben van oudsher een nomadische achtergrond en waren herders of veehoeders. Tegenwoordig zitten de meeste Fula’s in de handel en landbouw. Net als de Mandinka hebben ze hun eigen taal wat ook Fula heet. De meesten spreken ook Engels of Mandinka. Daarnaast hebben de Fula een rijke cultuur en tradities en staan ze voornamelijk bekend om hun muziek en dans.

 Wolof

Met ongeveer 16% van de bevolking is Wolof na Fula en Mandika de grootste etnische groep in Gambia. Door hun lange geschiedenis hebben de Wolof een belangrijke rol gespeeld in de politiek en cultuur van Gambia. Traditioneel gezien kleden de Wolof zich in een rijke gekleurde gewaden en veel sierlijke sieraden, wat in veel gevallen de traditionele kleding van Gambia is. Daarnaast staan de Wolofs ook erg bekend om hun keuken. Dit komt door hun sterk beïnvloede Senegalese keuken wat vaak zorgt voor een pittige maar smaakvolle samenhang.

ETEN EN DRINKEN

In Gambia is het gebruikelijk dat families samen lunchen en dineren. Vaak wordt het eten geserveerd in aparte kommen voor vrouwen, kinderen en mannen, ook zitten zij ook apart van elkaar. Soms wordt er aan gasten ook een aparte kom aangeboden om van te eten. Als je deel wilt uitmaken van de lokale cultuur, wordt er aangeraden om samen met het gezin te eten. Vraag rustig of je mag aanschuiven en vaak willen ze je graag laten zien hoe je op de traditionele manier kunt eten, oftewel met je handen.

In Gambia is rijst het belangrijkste eten en wordt vaak drie keer per dag gegeten. Kip en vis wordt meestal bij de rijst gegeten als de familie dit kan veroorloven. Houd er rekening mee dat de gerechten vaak pittiger zijn dan wat je misschien gewend bent.

Het wordt niet aanbevolen om water uit de kraan te drinken. Het is beter om waterflessen te kopen bij een lokale “supermarkt”, dat vaker lijkt op een soort kraampje. Controleer de doppen wel om er zeker van te zijn dat ze niet eerder zijn opengemaakt. Tip! Neem een waterfles met filter mee. Scheelt en hoop water kopen en geld. Deze flessen kunnen worden aangeschaft bij verschillende winkels zoals de Vrijbuiten of Decathlon.

Gambia staat vol met verschillende fruitbomen. Op deze manier kan je het hele jaar door genieten van heerlijk vers fruit. Het mango seizoen begint bijvoorbeeld in mei. In deze tijd beginnen de vruchten te rijpen en kan je ze overal in de bomen tegen komen. Sinaasappels en grapefruit kan je het gehele jaar eten en de watermeloen is voornamelijk te vinden tussen november en januari.

[vcex_breadcrumbs separator_color=”#ffffff” background_color=”#419a1c” align=”center” color=”#ffffff”]