Banner Omgang met Mensen

In Gambia is de omgang met mensen heel anders dan in Nederland en België. Zo zijn de normen en waarden erg anders.

KLEDINGVOORSCHRIFTEN

In Gambia is de meerderheid van de bevolking moslim. Ondanks dat de meeste vrouwen geen hoofddoeken dragen, zijn er wel kledingvoorschriften die als beleefd worden beschouwd. Deze voorschriften kunnen ook verschillen afhankelijk van waar je je bevindt in Gambia.

Kleding aan de kust

Aan de kust is het bijvoorbeeld beleefd om als vrouw, buiten het strand en het verblijf om, een broek of rok te dragen dat valt tot over de knieën. Het is niet erg om hemdjes te dragen, behalve wanneer je een moskee bezoekt of bij een begrafenis.

Kleding in het binnenland

Wanneer je het binnenland in trekt is het beleefder om als vrouw ook te zorgen dat je schouders bedekt zijn. Dit komt doordat vrouwen in het binnenland over het algemeen meer bedekkende kleding dragen dan vrouwen aan de kust.

Kijk daarnaast naar de mooie kleurrijke kleding van de Gambianen zelf. Koop een mooi stuk stof en vraag een tailor (kledingmaker) om er een mooie jurk, shirt, broek, tas of wat anders leuks van te maken.

Neem vooral makkelijke en luchtige kleding mee. Slippers of schoenen zonder hak.

GEDRAG

Het is beleefd om mensen te groeten in Gambia. Slamalekum (hallo, goede dag) is een bekende groet. Je antwoord dan vaak met Walekumsalam. Het is daarnaast erg beleefd om mensen uit te laten spreken en vergeet vooral niet te lachen bij het groeten. Je bent immers in de smiling coast of Afrika! Meer woorden leren? Kijk op: https://www.youtube.com/watch?v=-pW2c9a5jgA&t=40s

Respect

Heb respect en sta open voor de mensen in Gambia. Sommige mensen in Gambia hebben weinig geld. Respecteer hun manier van leven ook wanneer zij bepaalde keuzes maken die voor jou niet logisch zijn. Om hen bij te staan kun je hen helpen met bijvoorbeeld dingen die jij persoonlijk kan missen. Denk bijvoorbeeld aan kleding of eten. Laat je daarnaast niet verleiden door medelijden. De mensen in Gambia leven nou eenmaal op een andere manier.

Wees dus goed van bewust dat je te gast bent in het land. Bepaal altijd je eigen grens en leer voornamelijk van elkaar. Respecteer en sta open staat voor hun manier van leven.

Tradities

In Gambia bestaan er veel tradities die anders zijn dan hier in Nederland en België. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Zwangere vrouwen blijven vaak zo lang mogelijk doorwerken. En zijn, buiten de vroedvrouw, ook ervaren vrouwen aanwezig bij de bevalling. Ook is het vaak traditiegetrouw dat het geven van een naam pas na zeven dagen gebeurt, in een zogeheten “naming ceremony,” wat vaak samengaat met een groot feest. Dit is vaak ook het eerste moment dat een kindje naar buiten gaat. Ze scheren het hoofdje van het kindje dan helemaal kaal.
  • Schud iedereen de hand. Dit is namelijk erg beleefd in Gambia. Let er wel op dat je dit niet doet bij de oudere mensen. Ook schudden mannen en vrouwen normaliter elkaar niet de hand.
  • Mannen, kinderen en vrouwen eten vaak apart van elkaar. Lees meer hierover bij eten en drinken.
  • Muziek is erg belangrijk in de Gambiaanse cultuur. Mocht je ooit voor een feest worden uitgenodigd, ga er vooral heen. Het is een mooie manier om een echt Afrikaans feestje mee te maken. Zorg wel dat je je gepast kleed, voor vrouwen iets tot over de knieën. Ze vinden het erg leuk als je iets van Gambiaans kleding aan hebt.
  • Gambianen wonen met de familie in een compound. Soms wel tot drie generaties.
  • Het is onbeleefd om spullen aan te geven met je linkerhand.
  • Zorg dat je je mond bedekt als je gaapt.
  • Het is beleefd om een persoonlijk gesprek aan te gaan, want persoonlijk contact is erg belangrijk.
  • Het wordt als onbeleefd gezien als je een ouder persoon met zijn of haar voornaam aanspreekt als ze hier geen toestemming voor hebben gegeven.

Spullen uitlenen

Wat misschien een handige tip is om te weten voor je vertrekt is dat wanneer je iets uitleent aan een Gambiaan, je dit item vaak niet meer terugkrijgt. Dit komt doordat het begrip uitlenen zoals wij dat kennen, zij dat niet kennen.

Geld verschil

Goed om te weten is dat Gambianen jou zien als een rijk persoon. Dit is ook een reden dat ze jou kunnen zien als een mogelijkheid om naar het westen te komen en zoeken ze soms erg veel contact met je op. Veel geld uitgeven nabij een Gambiaan helpt om deze reden ook niet. Het zou ook niet helpen om te zeggen dat je een ‘arme’ student bent. Zij zien dat je een vliegticket hebt kunnen betalen naar Gambia, uit kan gaan of leuke activiteiten kan plannen. Het uitleggen is ook erg lastig. Wanneer je een Gambiaan mee vraagt voor leuke activiteiten hou er ook rekening mee dat je hun drankjes, activiteiten kosten moet betalen. Om dingen in perspectief te zetten; een gemiddelde Gambiaan verdient 80 tot 100 euro per maand en 1 zak rijst kost ongeveer 30 euro.

NORMEN EN WAARDEN

In de westerse wereld wordt het al zeer goed geaccepteerd, maar in Gambia geldt er nog een anti-homowetgeving. Dit betekent zeker niet dat er geen homo’s zijn in Gambia maar ze verbergen dit, kennen het niet of laten het niet zien. Homoseksualiteit kan namelijk ook bestraft worden met een gevangenisstraf van tien tot veertien jaar.

Daarom is het aan te raden om buiten je hotelkamer niet intiem te zijn met je partner of je te uiten over je geaardheid. Zo voorkom je dat je kan worden opgepakt.

SAMENWERKEN

Wanneer je vertrekt naar een stageplaats of vrijwilligerswerk, is het belangrijk dat de wederzijdse verwachtingen overeenkomen. Hierdoor kun je teleurstellingen voorkomen. Het is aan te raden om deze afspraken op papier te zetten.

Verder is het essentieel om je aan de regels van het land te houden. Doe je niet voor als een arts als je nog geen infuus mag prikken, want dan mag je dit ook niet zomaar doen in Gambia. Spreek dus van tevoren goed af wat je bevoegdheden zijn en wat je wel en niet mag doen binnen jouw vakkundigheden. Op deze manier voorkom je dat je taken moet verrichten die buiten jouw kennis ligt.  

Gambiaanse privéleven

Het is belangrijk om te beseffen dat Gambianen privé vaak boven werk zetten. Als er onverwachts iets gebeurt met iemand die zij kennen, kunnen ze plotseling hun werk verlaten. Omdat privéleven boven werk staat, komen Gambianen regelmatig te laat op het werk. Houd hier dus rekening mee bij de planning.

Omdat privé zo belangrijk is, is het goed om te weten dat Gambianen vaak relatiegericht werken en niet productgericht. Dit zie je voornamelijk terug in de dag-opstart of wanneer je iemands hulp nodig hebt. Hier in Nederland zijn we erg direct en gericht op werk. In Gambia zou je eerst een praatje moeten maken over hoe het met iemand gaat en hoe het met hun familie gaat, voordat je je vraag kunt stellen. Dit is misschien iets waar je aan moet wennen, maar het is essentieel voor het werkgedrag van Gambianen.

Samenwerken

Gambianen zijn erg vriendelijk en zouden je om deze reden niet snel tegenspreken. Een belangrijke tip is om eerst mee te kijken naar hoe ze hun werk doen. Vraag ook actief naar hun mening en hoe zij dingen uitvoeren. Gambianen vinden vaak alles goed wat je doet en vinden het lastig om feedback te geven. Vraag daarom ook actief om feedback, zodat je weet hoe je jezelf kunt verbeteren.

Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat er een groot hiërarchisch verschil is tussen mensen. Ouderen staan boven jongeren en er moet respect worden getoond naar de ouderen. Ook is er een verschil tussen mannen en vrouwen.

De laatste tip die mee kan worden gegeven over het samenwerken met Gambianen is dat je ervoor op moet letten dat je geen betaald werk overneemt van de Gambianen. De economie in Gambia is al erg slecht en wanneer jij vrijwilligerswerk gaat doen waar Gambianen voor worden betaald, stimuleert dit de economie niet. Ga daarom goed na bij de organisatie waarvoor je gaat werken of dit niet het geval is voor het werk dat jij gaat uitvoeren.

Om je goed voor te bereiden op je werk is het volgende boek echt om aan te raden: ‘De derde wereld op je CV’ (dit boek kan worden gevonden als E-Book op Storytell).

[vcex_breadcrumbs separator_color=”#ffffff” background_color=”#419a1c” align=”center” color=”#ffffff”]